Datorsupport
Installation
Uppgradering
Rådgivning
Säkerhet
Antivirus
Brandvägg
Virus
Om olyckan är framme
Bläckpatroner
Felsökning/rep
Fjärrsupport
RIT-avdrag
Windows 10 uppgradering
Supportabonnemang
Nätverk Internet
Paketerbjudanden
Ljud och bild
Mobiltelefoni
Länkar
GDPR

Vi finns även på:Anti-Virus

Vad är Anti-Virus?

Ett antivirusprogram är ett program som aktivt eller på begäran av användaren söker efter filer som är infekterade av datorvirus. Antivirusprogrammet lagar de infekterade filerna om det är möjligt, annars väljer programmet att radera, alternativ "låsa in" filerna och hindra dem från att påverka andra program eller funktioner på datorn.

Moderna antivirusprogram kan även upptäcka och oskadliggöra andra skadliga former av främmande kod tex trojanska hästar, spionprogram (spyware) och maskar (worms).

Antivirusprogrammen fungerar i första hand genom att läsa och jämföra de kodsekvenser alla filer och program på datorn är skrivna med. Genom att hjämföra datorfilernas kod med känd viruskod kan antivirusprogrammet hitta virus och andra skadliga former av kod.

 
När ny och annorlunda skadlig kod har konstruerats måste någon upptäcka den och skicka dess kodstruktur till de företag som upprätthåller antivirusprogrammen, varefter koden analyseras och uppdaterade definitionsfiler distribueras.

Det är mycket viktigt att användare av antivirusprogramvara regelbundet uppdatera sina antivirusprogram, låt gärna programmet sköta det automatiskt.

I viss mån studerar antivirusprogrammen också misstänkta programfilers funktion, genom att analysera programkoden eller köra den i en "sluten process", för att hitta otillåtna eller för viruskod typiska funktioner, såsom försök att modifiera andra program. Men många legitima program fungerar på sätt som påminner om virus, varför nyttan analysen kan vara begränsad.

Den som tillverkar ny skadlig kod kan lätt testa den på de vanligaste antivirusprogrammen och därmed försäkra sig om att koden inte upptäcks genast. Därför ger antivirusprogram inte något väsentligt skydd mot riktade attacker, tex om datoranvändaren aktivt öppnar ett mail med ett nytt och okänt virus. Därför är det av största vikt att datoranvändaren själv är mycket försiktig med mail som kommer från oklara eller misstänkta avsändare! Efter att datorn har blivit infekterad kommer dock antivirusprogrammet att effektiv avlägsna det nya viruset så fort dess kod har blivit känd*
 
Antivirusprogram är samanfattningsvis ett mycket bra komplement för att skydda mot skadlig programkod.

Det Antivirusprogram som vi på Västerdata främst arbetar med och rekommenderar
är
AVG Antivirus 2016 som erbjuds grattis till privata hushåll. Ett mycket populärt och väl beprövat antivirusprogram framtaget för att ge den vardagliga användaren ett gott skydd.
*Källa: www.wikipedia.se

Behöver ni hjälp med att ta bort virus, trojaner eller annan skadlig programvara? Kontakta oss idag för hjälp med virusborttagning och datorskydd. Vi erbjuder hjälp via telefon i hela Sverige samt via hem/företagsbesök i Göteborg samt Västra Frölunda. Kontakta oss idag om ni vill veta mer!


Surfa säkert med vårt Surfa trygg paket som skyddar dig mot både skadliga virus och obehöriga intrång i din dator. Givetvis ingår komplet genomsökning efter skadliga filer och Mall-ware.