Datorsupport
Supportabonnemang
Nätverk Internet
Paketerbjudanden
Ljud och bild
Installation och Montering
Rådgivning
Digital-analog
Plasma Lcd Led
Surroundljud-hemmabio
HD - Television
Kablar för bild & ljud
Mobiltelefoni
Länkar
GDPR

Vi finns även på:Surroundljud - Hemmabio

Vad menas med surroundljud?

Surroundljud är ett samlingsnamn för ljud med fler än 2 kanaler (ljudspår). När man pratar om ljud skall man komma ihåg att det egentligen bara finns tre olika typer av ljud. Mono (en kanal) som var det första som kom på marknaden. Mono betyder att allt ljud som kommer från inspelningen ligger i samma kanal och kan med andra ord endast spela upp samma ljud i varje högtalare. Stereo (2 kanaler) och Surround med fler än 2 kanaler däremot kan spela olika ljud i olika högtalare. Vanlig stereo ger möjlighet till två olika ljud i två olika högtalare. Medan riktigt surroundljud kan ge olika ljud i flera högtalare.

I dag är det 7.1 ljudet som är ledande på hemmabiomarknaden och ger möjlighet till sju olika ljud ur sju olika högtalare samtidigt + ljud ur en specifik bashögtalare. Dock måste ljudfilen som spelas upp vara uppdelad för 7.1 ljud om effekten fullt skall uppnås. En ljudfil, tex musik från Cd skiva är vanligtvis inspelad i stereo, men en modern steroanläggning eller hemmabiosystem kan på dela upp ljudet i flera kanaler än de ursprungliga och på så vis skappa ett fungerande 7.1 ljud.


Vad är det här DD, DTS, PCM?

Precis som all annan media i digital form, så tar ljud väldigt stor plats (många byte). Därför komprimerar man ljudet för att göra den samlade mängden information mindre. Det vanligaste komprimeringsformatet för ljud är MP3 som ni kanske har hört talas om i samband med nedladdning av musik från internet.

DD står för Dolby Digital och är utvecklat av företaget Dolby Laboratories och är ett komprimeringsformat för flerkanaligt ljud dvs surroundljud. Detta är et absolut mest förekommande formatet för surroundljud i film.

En annan komprimeringsteknik är DTS. Det är egentligen samma sak som DD (Dolby Digital) men använder ett annat sätt att komprimera på som ger högre bitrate (mängd information som presenteras per sekund) och bättre kvalite än DD
(Dolby Digital), men det tar sammtidigt betydligt större plats.

PCM står för Pulse Code Modulation och är en digital översättning av en analog signal. Det är så nära analogt ljud som man kan komma digitalt. Detta är altså okomprimerat ljud och tar därför stor plats. Det används ofta som stereospår på filmer (musik DVD har ofta ett PCM spår) eller vanliga CD-skivor. Exempelvis är en normal ljudfil (låt) på en Cd-skiva ca 50 Mb medan samma ljudfil (låt) i Mp3 format är på ca 4 Mb.


Vad betyder Surround 2.1, 4.1, 5.1, 6.1 och 7.1?

Det är en beskrivning av hur många kanaler ljudet har.
2.1: Stereo (två kanaler) plus en Subwoofer.
4.1: Två kanaler fram och två kanaler bak plus en Subwoofer.
5.1: Samma som 4.1 fast man har en center kanal fram också.
6.1: Samma som 5.1 fast man har en centerkanal bak också.
7.1: Samma som 6.1 fast man har två kanaler bak istället för en.


Ord som är bra att känna till.

AC3: Audio Codec 3. Bitström för DD.
DTS: Digital Theater Systems. Komprimerat ljud i vanligtvis 5.1 eller 6.1. Har en maximal bitrate på 1,5Mbit/sec.
DD: Dolby Digital. Komprimerat ljud. Finns vanligtvis i 2.0 eller 5.1 med en max bitrate på 640Kbit/sec.
(För DVD gäller max 448Kbit/s)
S/PDIF: Sony/Philips Digital Interconnect Format. Anslutning mellan förstärkare och ljudkälla via digital kabel (kan vara vanlig kopparkabel med RCA kontakt eller optisk Toslink)