Datorsupport
Supportabonnemang
Nätverk Internet
Paketerbjudanden
Ljud och bild
Installation och Montering
Rådgivning
Digital-analog
Plasma Lcd Led
Surroundljud-hemmabio
HD - Television
Kablar för bild & ljud
Mobiltelefoni
Länkar
GDPR

Vi finns även på:



Kablar för bild och ljud.

5 sätt att koppla datorn till tv:n

För att få bilden överförd till din tv krävs en videoutgång, och det finns många olika sorter. Här är de sorterad i ordning efter bildkvalitet, från bäst till sämst. Se till att datorn du köper har rätt utgång!

HDMI

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) är ett gränssnitt för okomprimerade och digitala ljud-/videosignaler. Med HDMI får du kristallklara och digitala ljud-/videosignaler via en enda kabel, så att du får enklare kabeldragning och bästa möjliga hemmabioupplevelse. Med HDMI kan mycket stora okomprimerade dataströmmar av digital ljud- och videoinformation överföras med hög hastighet. Det minskar antalet kablar som behövs i ett hemmabiosystem eftersom en kabel hanterar både ljud- och videosignaler.
HDMI är ett gränssnitt mellan valfri ljud-/videokälla, till exempel en digitaldekoder, DVD-spelare eller A/V-mottagare, och en skärm för ljud och/eller video, till exempel en digital-tv, via en enda kabel. HDMI kan användas för video i vanlig, förbättrad eller HD-kvalitet samt flerkanaligt, digitalt ljud i en enda kabel. Standarden överför alla ATSC HDTV-standarder och stöder 8-kanaligt, okomprimerat digitalt ljud i 192 kHz samt alla nu tillgängliga komprimerade format (till exempel Dolby Digital och DTS). I HDMI 1.3 finns ytterligare stöd för nya förlustfria format för digitalt ljud, som Dolby® TrueHD och DTS-HD Master Audio™, och det finns ändå bandbredd i reserv för framtida förbättringar och krav.
HDMI har även funktioner för digital upphovsrättshantering. Om dina HDMI-komponenter är gamla (före 2005) och din utdataenhet inte har HDCP-funktioner (High-bandwidth Digital Content Protection), kan du kanske visa HDCP-skyddat innehåll på den bärbara datorns skärm, men inte på en LCD- eller projektions-tv.

Dyra kablar är inte alltid bättre

Eftersom signalen som överförs i en hdmi-kabel är digital påverkas inte ljud och bild av kvaliteten på kabeln. Däremot är långa kablar, längre varianter på tio meter och uppåt, sämre på att hålla kontakten mellan enheterna. Det är inte ovanligt att du tappar synk i signalen och att det ibland blir svart i rutan. Detta beror även på hur stark sändarenheten är, så det handlar inte bara om själva kablarna. Har du extrema behov går det att koppla in en repeater som fungerar som en förlängningsbrygga.Överför digitala video- och ljudsignaler förlustfritt upp till full hd-format (1 920 x 1 080 pixel).

Är HDMI bakåtkompatibelt?

Ja. HDMI är en teknik i utveckling som genomgått flera versioner. För varje ny version läggs fler funktioner till. HDMI 1.0 har t.ex. en maximal skärmupplösning på 1920 x 1080 p60, medan HDMI 1.3b har en maximal skärmupplösning på 2560 x 1600 p60.

HDMI 1.3b har alla funktioner som HDMI 1.0, men om ditt hemmabiosystem har en äldre version av HDMI kanske vissa av de nya funktionerna, t.ex. Deep Color, inte är tillgängliga.
 

DVI-D ELLER DVI-I

DVI (Digital Visual Interface) är en äldre anslutningstyp utformad att ansluta en utdataenhet, t.ex. en dator, till en LCD-skärm eller digital-tv. DVI-anslutningar och -kablar kan bara överföra videoinformation. Därför måste du ha separata kablar för överföring av ljud när DVI-enheter används.

Det digitala-visuella gränssnittet är en gränssnittstandard för video som täcker överföring av video mellan en källenhet (till exempel en PC) och en visningsenhet. DVI-standarden används i större delen av datorbranschen, både vad gäller stationära datorer och skärmar. De flesta stationära datorer och LCD-skärmar idag har ett DVI-gränssnitt, och flera andra enheter (till exempel projektorer och tv-apparater) har DVI-funktioner indirekt via HDMI, en annan gränssnittstandard för video. De flesta bärbara datorer använder fortfarande äldre VGA. En del modeller använder HDMI, men få använder DVI.

DVI-D (Single Link/Dual*)

Används främst för att koppla samman dator med LCD-skärm. DVD-spelare och digital-tv-boxar brukar även kunna anslutas till bildvisare såsom LCD, plasma och projektorer via den här kabeln. Videosignalen är digital och stöder full HD-upplösning (1080p).

DVI-I (Single-/Dual Link*)

Denna kabel kombinerar DVI-D och DVI-A. Den kan således användas till antingen digital eller analog videosignal.

DVI-A

En analog variant som ofta används för att ansluta CRT-skärm ("tjock dataskärm") till datorn. Kabeln är bärare till samma analoga signal som VGA-kabeln. Stödjer full HD-upplösning men bildkvalitén blir inte lika fin som med den digitala videosignalen.

 

VGA

En gammal klassisk skärmkontakt som finns på alla gamla grafikkort. Analog bildsignal med bra kvalitet som kan visa upp video upp till 1080p-upplösning på tv:n. Det är dock få tv-apparater som har vga-ingång. Måste även kompletteras med ljudkabel.VGA är om möjligt en ännu mer missförstådd koppling än DVI och komponent.
För det första, VGA är egentligen inte en kontakt, även om det har blivit att man kallar det så. Ungefär som att frigolit egentligen heter cellplast. Frigolit är ett varumärke för en sorts cellplast.

 

Video Graphics Array är den korrekta utskrivningen av VGA. Den korrekta benämningen på själva kontakten är: 15-pin d-sub. Vad man normalt skickar i en sådan kabel är en form av RGB signal som kallas RGBHV. Alltså Rött, Grönt, Blått, Horisontal och Vertikal synk. Det har också blivit vanligt att man låter komponentvideo (YPbPr) färdas i denna kontakt. Detta är dock inte på något sätt standard. Så om du tänker koppla ihop komponent med en 15-pin d-sub (VGA) måste du kolla i maualen om det är möjligt. VGA är i allra högsta grad en analog signal. Det är precis samma sak som DVI-A, som ju på inget sätt är kompatibelt med DVI-D.

S-VIDEO

Analog videokontakt som sänder ljusstyrka och färgstyrka separat. Bästa bildformat, har en upplösning på 567 linjer.

S-Video, Super-video, Separate Video eller Y/C, är en analog videosignal där Y står för luminans och C för krominans. S-Videosignalens kvalitet står sig bättre än kompositvideo just för att den skickar luminans och kroma separat. S-Video-anslutningen innehåller inga anslutningar för ljud som därför måste överföras separat. S-video kan även skickas över en SCART-kabel.

S-Video kallas ibland felaktigt för S-VHS eller Super-VHS. S-VHS är ett videokassettformat som är en vidareutveckling av VHS. På S-VHS-band lagras en videosignal i S-Video-format. S-Video kan också användas på datorer. Vissa grafikort har en S-videoutgång, man kan då koppla datorn till en TV/projektor med S-videoingång via en s-videokabel, detta ger bättre bild än att använda kompositvideoutgången. Dock är både S-Video och kompositvideo på väg att försvinna till förmån för digitala standarder som HDMI och DVI.

Komponentvideo (RGB, YPbPr)

Används för att ansluta DVD-spelare, videobandspelare och tv-spel med bildvisare så som platt-tv och projektor. Den använder en analog videosignal som ger bättre bild än S-Video och kompositvideo. Stödjer inte HD på grund av kopieringskydd.

KOMPOSIT

Analog kontakt som skickar all bildinformation samlad i en sladd. Samma upplösning som s-video men mindre skarp, motsvarar ungefär vhs-kvalitet.

Kompositvideo

eller sammansatt video, är en standard för elektronisk överföring av bilder där bildsignalens krominans (färg) och luminans (ljusstyrka) skickas över en ledare och jord. Signalen är samma som den bildsignal som moduleras på en bärvåg för att skickas ut till mottagare och signalen är också därmed låst till någon av standarderna för TV, till exempel PAL, SECAM, eller NTSC.