Plasma - Lcd - Led
Vad är skillnaden? fördelar och nackdelar? LCD, Led och plasma
Bland dagens platt-TV-apparater kan du välja mellan tre grundtekniker: LCD, LED och plasma. Alla tre kan leverera mycket god bildkvalitet, så vilken skall man egentligen välja?
LCD och LED är egentligen två sidor av samma mynt, eftersom själva skärmen i båda fall fungerar med hjälp av så kallade flytande kristaller och ett sinnrikt system av mikroskopiska färgfilter. Skillnaden ligger i bakgrundsbelysningen som i LCD sköts av lysrör, medan de nyare LED-TV-apparaterna använder sig av ett stort antal lysdioder (Light Emitting Diodes).
LED har flera fördelar gentemot LCD. Led TV:n kan göras väldigt tunn och elegant, vilket är en stor fördel om den ska hänga på väggen. Energiförbrukningen i en LED-TV är betydligt lägre än hos både LCD och plasma. De här fördelarna har på kort tid gjort LED-TV-apparaterna väldigt populära, men det är väldigt många andra aspekter som påverkar kvalitén. Därför är LED-TV inte nödvändigtvis bättre än motsvarande LCD-modell vad gäller bildkvalitet och upplevelse.
Både LCD- och LED-TV-apparater är enkla att handhava såtillvida att de är kompatibla med en mängd bild och ljud källor
tex: datorer, usb-minnen, mediaspelare, internet etc.Den platta skärmen klarar av att leverera god bild under nästan alla ljusförhållanden och tillsammans med flertalet bildkällor. Om er TV plats ofta störs av solsken eller om hela familjen vill använda TV:n utan bekymmer så är LCD eller LED ett gott förstahandsval.
PLASMA – FILMENTUSIASTENS FAVORIT
För filmentusiaster som inte vill ta steget upp till en fullskalig hemmabio med projektor så är en storbildsplasma-TV en riktigt bra lösning. En plasmapanel fungerar med hjälp av miljontals små gasfyllda celler som tänds och släcks i takt med bildsignalen. Det ger möjlighet att skapa ren svärta, och de små cellerna reagerar också betydligt snabbare än flytande kristaller. Särskilt den snygga återgivningen av svärta skiljer plasma från LCD och LED, som vanligtvis bara kan leverera olika grader av mörkgrått. Det här är ett avgörande plus för många filmälskare.
På minussidan så är en plasma-TV mer känslig för ljuset i rummet. Om du har kraftigt inflöde av ljus i vardagsrummet eller av andra anledningar har problem att kontrollera ljuset, så får du inte optimalt utbyte av skärmen. Du ska också tänka på att stillastående bilder (från t.ex. spelkonsoler), svarta kanter eller kanallogotyper efter
en längre tid kan orsaka så kallad "inbränning" i skärmen, som i värsta fall inte går att få bort igen. Det här är särskilt viktigt att tänka på under de första hundratals användningstimmarna då skärmen "spelas in".
Källa: Hi-fi klubben
Har ni frågor eller undringar kring inköp av Tv eller annan hemelektronik, låt oss hjälpa er till ett tryggt val. Kontakta oss idag!