Datorsupport
Supportabonnemang
Nätverk Internet
Paketerbjudanden
Ljud och bild
Installation och Montering
Rådgivning
Digital-analog
Plasma Lcd Led
Surroundljud-hemmabio
HD - Television
Kablar för bild & ljud
Mobiltelefoni
Länkar
GDPR

Vi finns även på:HD - Television

Vad betyder HD-ready och full-HD?

I dag är de allra flesta platt-TV-apparater Full-HD, dvs. de har 1080 linjers skärmupplösning. Det betyder dock inte att du alltid får Full-HD-kvalitet på skärmen. Det kräver nämligen också att bildmaterialet är Full-HD, och de enda äkta Full-HD-bildkällorna idag är Blu-ray-skivor och Full-HD-spelkonsoler som kör med 1080 linjer progressiv upplösning (1080p).

När reklamen basunerar ut att du ska köpa en Full-HD-TV för att få fullt utbyte av HDTV-sändningar, är det därför ett rent säljknep – i varje fall inom en överskådlig framtid. HDTV sänds i en upplösning på antingen 720p eller 1080i (interlaced), och även om bägge format kan se riktigt bra ut så är det inte Full-HD.

TV-sändningar i äkta 1080p-format kräver så mycket bandbredd att det först kommer att bli aktuellt när bredbands-TV har blivit standard för vanliga TV-tittare. Och då har det hänt så mycket nytt att du troligen redan är beredd att byta ut din TV igen.

Om du främst ska använda din TV för att titta på TV-sändningar och vanliga DVD-filmer så är Full-HD inte särskilt relevant. Det samma gäller om du har valt en mindre skärm (32 tum och därunder). Om du däremot har tänkt utnyttja de extremt högupplösta bildmedierna maximalt skall ni självklart välja Full-HD. källa: Hi-fi klubben