Datorsupport
Supportabonnemang
Nätverk Internet
Bredband ADSL
Komplett nätverk
Router
Switch
Modem
Mobilt bredband
Paketerbjudanden
Ljud och bild
Mobiltelefoni
Länkar
GDPR

Vi finns även på:Router

Vad är en Router?

Enkelt uttryckt kan man säga att en router är en nätverksenhet som kopplar samman lokala datornätverk och dirigerar datatrafiken mellan dessa. I paketförmedlande nätverk bestämmer routern nästa nätverksadress som ett datapaket skall till, processen kallas dirigering. Stora nätverk, t.ex internet går ett paket oftast genom många routrar innan det når sitt slutmål.

En router är principiellt inte bunden till att bara hantera nätverksprotokollet IP även om just det protokollet idag står för merparten av alla datatrafik. Routern använder interna tabeller med adresser för att styra trafiken. Tabellerna kan bestå av statisk information som är manuellt inlagd eller skapas dynamiskt genom en automatiserad process för att upprätthålla dirigeringsinformationen. Routern använder routingtabellen för att vid varje givet tillfälle beräkna bästa vägen för paketet som ska förmedlas vidare. När en router utifrån sin egen routingtabell inte kan avgöra till vilket nätverk ett paket ska skickas så sänds det till en förkonfigurerad adress som kallas default gateway.

Default gateway-adressen pekar mot det aktuella nätverkets anslutningspunkt till internet. Funktionen är avgörande för att datatrafik ska kunna nå fram till olika adresser runt om i världen, utan att varje enskild router behöver ha en intern routingtabell som innehåller alla adresser på hela internet. Ute på internet skickas varje paket vidare uppåt i en hierarkisk struktur av routrar tills det når en router som vet åt vilket håll mottagarens nätverk finns.

Begreppet default-gateway skall inte förväxlas med gateway, som är en enhet som sammanbinder nätverk av olika typ, och kan konvertera trafik från ett protokoll till ett annat, källa: www.Wikipedia.se